Zoekwoordonderzoek & URL-structuur. Hoe pak je dat aan?

 • July 20, 2021
 • SEO

Het zoekwoordonderzoek (ook wel zoekwoorden analyse genoemd) vormt de basis van elke SEO-strategie. Of je nu een bestaande website gaat optimaliseren, of met een nieuwe website begint. 

Het zoekwoordonderzoek geeft inzicht in het zoekgedrag van jouw potentiële klanten, en is onmisbaar in het aantrekken van de juiste bezoekers.

Vergelijk het zoekwoordonderzoek met de fundering van een huis. Zou je de fundering overslaan? Of zou je ‘m even snel bouwen, zodat je snel door kunt gaan met het leukere werk? 

Natuurlijk niet. 

En zo werkt het ook met het zoekwoordonderzoek. Misschien vind je het wel saai om te doen. Maar toch is een grondig vooronderzoek onmisbaar. Hoe beter je deze stap aanpakt, hoe beter ook alle vervolgstappen in je SEO-strategie.

Doe het zoekwoordonderzoek altijd vooraf

Begin niet met de vervolgstappen als je nog geen zoekwoordonderzoek hebt gedaan.

Klinkt logisch toch?

Toch zie ik het vaak gebeuren. De meeste zijn al geschreven, nog voordat het zoekwoordonderzoek afgerond is. Geldt dit ook voor jou?

Stop er dan direct mee.

Want je snijdt jezelf in de vingers. Kost je gewoon omzet. Die teksten schrijf je namelijk op basis van het zoekwoordonderzoek. Je gaat ook geen fundering storten als je al bezig bent met de muren van je huis.

Waarom doe je een zoekwoordonderzoek?

Dat doe je natuurlijk om te weten hoe jouw potentiële klanten zoeken in Google. 

Maar laten we even een paar stappen teruggaan. 

Het zoekwoordonderzoek doe je waarschijnlijk omdat je met SEO aan de slag gaat. Maar waarom ga je met SEO aan de slag? Wat is het doel ervan?

Natuurlijk wil je beter vindbaar worden dan je concurrenten. Maar bedenk je vooraf hoe SEO gaat bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen. Met SEO kun je verschillende dingen bereiken:

 • Minder afhankelijk zijn van Google Ads
 • Meer bestellingen of offerte-aanvragen genereren
 • De naamsbekendheid vergroten
 • Meer contactgegevens verzamelen voor je marketing automation (nieuwsbrief, ebook)

De gekozen reden om met SEO te beginnen, is van invloed op de zoekwoorden die je gaat analyseren. 

Verschillende type zoekopdrachten

Klanten die exact weten wat ze willen hebben, zoeken anders dan klanten die zich nog in de oriënterende fase bevinden. 

Voorbeeld: iemand die zoekt op nike zoom fly 3 heren weet exact wat hij wil. Iemand die zoekt op wat zijn goede hardloopschoenen voor beginners weet dat nog niet.

De zoekintentie is totaal verschillend voor deze zoekopdrachten. Dat vraagt dus ook om een andere aanpak. Voor de eerste zoekopdracht ligt de focus op de productpagina.

Een pagina die volledig in het teken staat van conversie. Bezoekers moeten maar één ding doen, en dat is op de bestelknop klikken. 

Bij de tweede zoekopdracht werkt dat anders. Dit is een typische zoekopdracht waar je een blogartikel over maakt. Het voornaamste doel is dus geen keiharde verkoop, maar informeren en inspireren.

Long-tail & short-tail zoekwoorden

De zoekwoorden uit het voorbeeld hierboven, zijn perfecte voorbeelden van long-tail zoekwoorden.

Een long-tail zoekwoord is een zoekopdracht die bestaat uit een hele reeks woorden. Zo bestaat nike zoom fly 3 heren uit vijf woorden.

Een long-tail zoekwoord is concreet. De zoeker weet wat hij wil. Een short-tail zoekwoord is bijvoorbeeld hardloopshoenen heren.

Dit is een vrij brede zoekopdracht. De zoeker weet nog niet welk merk of model schoen hij wil hebben. Maar er zijn nog meer kenmerken.

Kenmerken long-tail zoekwoorden

 • Bestaan uit een hele reeks woorden
 • Zijn concreet
 • Het zoekvolume is laag
 • De conversie is hoog
 • De concurrentie is laag

Kenmerken short-tail zoekwoorden

 • Bestaan uit één tot drie woorden
 • Zijn breed ingesteld
 • Het zoekvolume is hoog
 • De conversie is laag
 • De concurrentie is hoog

Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor de short-tail zoekwoorden te gaan. Want daar zit een lekker hoog zoekvolume op en dat betekent dus veel bezoekers.

Maar vaak zijn long-tail zoekwoorden interessanter. Want niet iedereen zoekt bijvoorbeeld exact op wat zijn goede hardloopschoenen voor beginners.

Mensen gebruiken ook variaties op deze zoekopdracht. Het zoekvolume op één zo’n zoekwoord is misschien niet zo hoog, maar als je ze allemaal bij elkaar optelt, wordt het een ander verhaal.

Hieronder heb ik een lijstje met zoekwoorden gemaakt. Ik heb alleen even de long-tail zoekwoorden gepakt.

 • welke hardloopschoenen voor beginners (20)
 • beste hardloopschoenen voor beginners (10)
 • wat zijn goede hardloopschoenen voor beginners (30)
 • goede hardloopschoenen voor beginners (10)

Zoals je ziet heeft elke zoekopdracht dezelfde intentie. Achter elk zoekwoord, heb ik het gemiddelde maandelijkse zoekvolume gezet.

Dat lijkt allemaal niet veel. Maar als je ze bij elkaar optelt, kom je toch op een zoekvolume van 70 uit. Dat is al heel anders.

En dan heb ik nog geen rekening gehouden met de (short-tail) zoekwoorden zoals beginners hardloopschoenen en hardloopschoenen voor beginners.

Tel je die zoekvolumes bij elkaar op, dan kom je op een zoekvolume van 180 zoekopdrachten per maand.

Het combineren van short-tail en long-tail zoekwoorden is een bewezen strategie. Op de korte termijn ga je scoren in Google op de long-tail zoekwoorden. En naarmate je beter vindbaar wordt, ga je ook scoren op de meer short-tail zoekwoorden.

Neem zoekvolumes met een korreltje zout

Gebruik zoekvolumes altijd als een indicatie. Het zijn geen exacte getallen. Dat ga je ook wel zien als je op den duur in Search Console gaat kijken.

Zoals ik al eerder schreef, kun je in Search Console zien op welke zoekwoorden je wordt weergegeven. Dit zijn de exacte zoekopdrachten die zoekers hebben ingegeven.

Je zult zien dat hier ook zoekwoorden tussenstaan die volgens de verschillende tools, géén zoekvolume hebben. En toch zie je gemiddeld (bijvoorbeeld) 50 weergaves per maand op die zoekterm.

Hoe kan dat? Veel tools halen hun data uit de Google Keyword Planner. En die data is niet bepaald accuraat. Google telt bijvoorbeeld zoekvolumes van meerdere termen bij elkaar op.

Daarnaast lijkt het er sterk op dat Google geen zoekvolume geeft aan zoekwoorden die niet interessant zouden zijn voor adverteerders.

Er zijn ook tools die hun eigen data gebruiken om het zoekvolume te berekenen. Maar ook die zijn niet exact. De tools hebben simpelweg niet genoeg data om het echte zoekvolume te achterhalen.

Daar komt nog bij dat sommige zoekwoorden nog nooit eerder gebruikt zijn. Hoe kun je dan het zoekvolume weten? Dat kan simpelweg niet.

Gebruik het zoekvolume dus indicatief.

Hoe doe je een zoekwoordonderzoek?

En dan is het tijd om echt met het zoekwoordonderzoek te beginnen. Nou is het niet zo moeilijk om aan zoekwoorden te komen. Maar hoe kom je aan de juiste zoekwoorden?

Hieronder geef ik je een overzicht van inspiratiebronnen.

Eigen website & brainstorm

Als je al een website hebt, dan heb je al gebruik gemaakt van bepaalde zoekwoorden. Die heb je gekozen omdat je denkt dat er op gezocht wordt. Of dat ook echt zo is, kom je straks achter. 

Brainstorm (het liefst met collega’s) over andere mogelijke zoekwoorden. Je hoeft nog niet te controleren of er op gezocht wordt. Dat komt later. 

Klantenservice of telefoniste

Wie neemt er binnen jouw bedrijf de telefoon aan? Met wie komen potentiële klanten als eerste in gesprek?

Deze personen weten heel goed met welke vragen potentiële klanten zitten. Die krijgen ze elke dag weer te horen. Die informatie is bijzonder waardevol voor je zoekwoordonderzoek. 

Verzamel niet alleen de vragen, maar ook de bezwaren die ze hebben bij jouw product of dienst. Bezwaren zorgen er namelijk voor dat je potentiële klanten afhaken.

Bijvoorbeeld bij het overstappen naar een andere autoverzekeraar. Een mogelijk bezwaar is dat je geen zin hebt om de overstap te regelen. 

Promovendum neemt dat bezwaar in hun radioreclame direct weg. “De overstap regelen wij voor u” hoor je de voice over zeggen. 

Concurrenten

Grote kans dat je concurrenten hebt, die al een tijdje bezig zijn met SEO. Bekijk op de website eens welke zoekwoorden ze gebruiken. Bijvoorbeeld in de metagegevens en de (tussen)koppen op de pagina’s.

Search Console & Google Ads 

Heb je al een website? Dan word je waarschijnlijk al gevonden of vertoond op bepaalde zoekopdrachten. Die informatie haal je uit het rapport Prestaties in Search Console. 

Dit zijn zoekopdrachten die men daadwerkelijk ingetikt heeft en waarbij jouw website naar voren is gekomen. Hoe ouder je website is, hoe meer informatie je hieruit haalt. 

Dat geldt ook voor je Google Ads-campagnes, als je die hebt. Je ziet niet alleen welke zoekwoorden gebruikt worden, maar je ziet ook welke zoekwoorden zorgen voor conversies. Dat is uiteraard waar het uiteindelijk om draait. 

Google 

Google geeft zelf ook een hoop informatie vrij. Wanneer je begint met typen, wordt je zoekopdracht automatisch aangevuld (Google Autocomplete). Tools als Keyword Tool en Ubersuggest maken het vinden van deze zoekwoorden gemakkelijker. 

Wanneer je uiteindelijk een zoekopdracht uitvoert, geeft Google onderaan de resultatenpagina (SERP) gerelateerde zoekopdrachten weer. Neem ze allemaal mee in je zoekwoordonderzoek.

Tools

En dan zijn er nog de (betaalde) tools. Ahrefs, SEMrush en MOZ Analytics zijn enkele van de bekendste. Ik gebruik SEMrush. Zowel voor mijn klanten als voor mijn eigen sites. 

De tools geven naast zoekvolumes, ook informatie over onder andere de concurrentie, geschatte doorklikpercentage en de zogenaamde SERP features. Dit geeft aan wat voor soort resultaten je te zien krijgt. Denk aan afbeeldingen, video’s en featured snippets.

Van zoekwoorden naar URL-structuur

Na het afronden van het zoekwoordonderzoek, is het tijd om de URL-structuur uit te werken (ook wel websitestructuur genoemd). Hoe ga je de website opbouwen? Dat is waar de URL-structuur antwoord op geeft. 

De URL-structuur is niet alleen van belang voor SEO, maar vooral ook voor je bezoekers. Een logische opbouw helpt bezoekers door de website te navigeren.

In deze stap is het belangrijk dat je de intentie achter de zoekopdracht kent.

Twijfel je daarover? Doe dan een zoekopdracht in Google en kijk wat voor resultaten je terugkrijgt. Dit geeft een goede indicatie.

Voeg alle zoekwoorden met dezelfde intentie samen tot een groepje. Dit groepje wordt een pagina.

Voorbeeld: eerder had ik het over hardloopschoenen voor beginners. Deze zoektermen kwamen daaruit:

 • beginners hardloopschoenen (70)
 • hardloopschoenen voor beginners (40)
 • wat zijn goede hardloopschoenen voor beginners (30)
 • welke hardloopschoenen voor beginners (20)
 • beste hardloopschoenen voor beginners (10)
 • goede hardloopschoenen voor beginners (10)

Dit is een mooi voorbeeld van een groepje zoekwoorden. Elk zoekwoord heeft namelijk dezelfde intentie. Je maakt dus één pagina die gericht is op al deze zoekwoorden. In dit geval zou ik voor een blogartikel gaan.

Bijvoorbeeld met de titel “Dit zijn de 5 beste hardloopschoenen voor beginners”. In dit blogartikel beschrijf je biijvoorbeeld ook waar goede hardloopschoenen aan moeten voldoen, en welke schoenen dat dan zijn.

Op deze manier verwerk je alle zoekwoordvariaties in je blogartikel. In je URL-structuur geef je aan wat de URL voor dit artikel moet worden. In dit geval zou ik kiezen voor /5-beste-hardloopschoenen-beginners.

Je wil hier de (belangrijkste) zoekwoorden in verwerken, zonder te overdrijven. Bezoekers moeten aan de URL kunnen zien waar de pagina over gaat.

Zoals ik eerder aangaf, kan één pagina op tientallen verschillende zoekwoorden scoren. Maar dat wordt onoverzichtelijk.

Selecteer daarom per pagina, drie zoekwoorden waarop die pagina gevonden moet worden. Verwerk dit in je URL-structuur. Noteer één hoofd-zoekwoord, en twee sub-zoekwoorden.

Het hoofd-zoekwoord is het belangrijkste.

Zoekwoordonderzoek uitbesteden?

Ik kan mij voorstellen dat je overweldigd bent door de informatie hierboven. En dan hebben we het nog niet gehad, over de tijd die je kwijt bent aan het zoekwoordonderzoek.

Laat mij daarom het zoekwoordonderzoek voor je uitvoeren. Ik ben een SEO-specialist met 10 jaar ervaring. Ik weet als geen ander hoe je het zoekwoordonderzoek efficiënt uitvoert.

Volledig toegespitst op jouw bedrijf.

Neem contact op

More from our blog

See all posts
No Comments

Leave a Comment